Cestování do zahraničí je pro mnohé zdrojem radosti, dobrodružství a relaxu. Je to příležitost, jak poznat nové kultury, krajinu a lidi. Někdy se ale může stát, že nás na cestě potrápí bolest zubu, zánět dásní nebo jiný zubní problém. Jak se těmto problémům vyhnout a co dělat, když se přece jen nějaké problémy se zuby v cizí zemi přihodí? Jak se připravit na možné problémy, na co si dát pozor a jak cestovat bezpečně a bezbolestně? Přinášíme několik tipů, které by se vám mohly hodit předtím, než se vydáte na cestu.

Vyplatí se navštívit svého zubaře před odjezdem do zahraničí?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout problémům se zuby v zahraničí, je prevence. Měli byste pravidelně navštěvovat svého zubaře, dbát na správnou ústní hygienu a vyhýbat se potravinám a nápojům, které mohou poškodit vaše zuby.

Před odjezdem do zahraničí je vhodné absolvovat preventivní prohlídku u zubaře alespoň 2 týdny předem. Váš zubař zkontroluje stav vašeho chrupu, odstraní zubní kámen, opraví případné kazy nebo netěsnící plomby a poradí vám, jak se starat o zuby na cestách. Také byste měli zjistit, zda máte v pořádku všechny zubní náhrady a opravy, jako jsou korunky, můstky či implantáty.

V případě, že vás trápí dlouhodobé problémy se zuby, jako je citlivost, bolest nebo zánět, je lepší je vyřešit ještě doma, než riskovat komplikace nebo zhoršení stavu v cizině. Pokud máte podezření na semiretinované (částečně prořezané) zuby moudrosti, můžete si je nechat vytrhnout, protože tyto zuby jsou častou příčinou potíží při cestování v letních měsících.

Na co myslet před odjezdem ohledně zubů

První věc, kterou je dobré řešit už při odjezdem, je zjištění, jak funguje zubní péče v dané zemi. Předejdete tak situaci, že v případě nouze narychlo hledáte seznam zubařů a zubních klinik, kde je šance, že vám pomohou.

Jestliže máte nějaké zubní náhrady, mohlo by se vám hodit mít od nich uložené doklady v mobilu. Ty vám mohou pomoci při prokazování nároku na proplacení nákladů v případě poškození nebo ztráty zubní náhrady v zahraničí. Nosíte protézy nebo snímatelná rovnátka? Pak si na ně nezapomeňte vzít pouzdro a čisticí prostředky.

Kromě toho byste neměli zapomenout na základní zubní pomůcky, jako jsou zubní kartáček, pasta, mezizubní nit a ústní voda. Pokud máte citlivé zuby, alergii nebo jinou zdravotní diagnózu, která ovlivňuje vaše zuby, nezapomeňte si vzít s sebou i vhodné léky, jako jsou analgetika, antihistaminika, antibiotika nebo jiné.

Hodit by se vám mohly také kontaktní údaje vašeho zubního lékaře, případně i jeho doporučení na zubního lékaře v zemi, kam cestujete.

Prevence

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout problémům se zuby při cestování do zahraničí, je prevence. To znamená dodržovat správnou ústní hygienu, stravu a návyky, které podporují zdraví zubů a dásní. Mezi ně patří:

  • Čistit si zuby dvakrát denně kartáčkem a zubní pastou, která obsahuje fluorid (v případě, že není kontraindikován v dané zemi).
  • Používat zubní nit nebo mezizubní kartáčky k odstranění zbytků jídla a plaku mezi zuby.
  • Vyplachovat si ústa ústní vodou, která působí proti zubnímu kazu a zánětu dásní.
  • Jíst zdravě a vyhýbat se sladkostem, kyselým nápojům a potravinám, které mohou poškodit zuby.
  • Pít dostatek vody a žvýkat žvýkačku bez obsahu cukru, která stimuluje tvorbu slin a neutralizuje kyselost v ústech.
  • Nezneužívat alkohol, tabák nebo drogy, které mohou negativně ovlivnit zdraví zubů a dásní.
  • Navštěvovat zubního lékaře pravidelně, alespoň dvakrát ročně, na preventivní prohlídky a ošetření.

Tip: Věděli jste, že zuby si můžete očistit i s pomocí dračí krví?

preventivní péče o zuby

Jak si zajistit zdravotní péči o zuby v zahraničí zdarma

Zdravotní péče při cestování v Evropě

Při cestování do zemí Evropské unie máte nárok na stejnou zdravotní péči, jako mají občané této země. To znamená, že pokud je zdravotní péče v dané zemi bezplatná nebo částečně hrazená ze zdravotního pojištění, platí to i pro vás. V některých zemích je však dostupnější soukromá zdravotní péče, pak platí, že je vše potřeba uhradit z vlastní kapsy.

Abyste mohli uplatnit svůj nárok na zdravotní péči, potřebujete mít Evropský průkaz zdravotního pojištění (EPZP), který vám vystaví vaše pojišťovna. Tato karta je zdarma a platí ve všech zemích EU, jakož i v některých dalších zemích mimo EU, jako je Norsko, Island, Lichtenštejnsko nebo Švýcarsko. S touto kartou se můžete obrátit na jakéhokoliv lékaře nebo zdravotnické zařízení, které je smluvně vázáno s místní zdravotní pojišťovnou. Když se obrátíte na soukromého lékaře nebo zařízení, které není smluvně vázáno, musíte zaplatit plnou cenu a požádat o proplacení nákladů po návratu domů.

EPZP vám ale bohužel nezaručí náhradu všech nákladů na zdravotní péči, například soukromé lékařské poplatky či převoz sanitkou. Jaká je běžná spoluúčast za péči stomatologa v některých zemích? Pozor si dejte hlavně na Dánsko a Španělsko, kde platíte zpravidla plnou cenu za ošetření, v Itálii se může vyšplhat až ke 36 eurům a ve Velké Británii dokonce ke 198 librám. Proto je vhodné si k průkazu zajistit i komerční cestovní pojištění, které vám poskytne širší ochranu a pokryje i tyto náklady.

Zdravotní péče při cestování mimo Evropu

Pokud cestujete do země mimo Evropskou unii, Evropský hospodářský prostor nebo Švýcarsko, EPZP vám nepomůže, ale vaše komerční cestovní pojištění ano. Toto pojištění by mělo pokrývat nejen neodkladnou zdravotní péči, včetně zubní, ale i plánovanou zdravotní péči v případě, že ji chcete v zahraničí absolvovat. Také by mělo pokrývat náklady na dopravu sanitkou, léky, zubní náhrady a další. Při výběru cestovního pojištění si vždy přečtěte podmínky a výjimky, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.

Náš tip: Zdravotní péče je obzvlášť důležitá, pokud máte nějaké dlouhodobé zdravotní omezení, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak nebo onemocnění ledvin. Věděli jste, že i pacienti na dialýze mohou cestovat do zahraničí? Podívejte se jak a na co si dát pozor.

Zubní péče mimo Evropu

Pojištění pro cestování do zahraničí se zubními potížemi

Při cestách do zahraničí je velmi důležité mít pojištění, které pokrývá i zubní péči. Některé zubní problémy mohou být dokonce život ohrožující, například zánět dásní, absces nebo infekce. Proto je lepší se na takové situace předem připravit a mít pojištění, které vám zajistí náhradu nákladů na zubní péči v zahraničí.

Ne všechna cestovní pojištění totiž zahrnují zubní náklady, a pokud ano, tak jen do určité výše nebo za určitých podmínek. Proto si před cestou dobře přečtěte podmínky svého pojištění a zjistěte, co si pojišťovna hradí, co si musíte zaplatit sami a jak postupovat v případě potřeby zubní péče v zahraničí.

Zubní péče se v rámci cestovního pojištění obvykle dělí na dvě kategorie: akutní a neakutní.

Obecně platí, že cestovní pojištění hradí jen neodkladnou (akutní) zubní péči, která je nutná k odstranění bolesti nebo zánětu. To znamená, že když si například zlomíte zub, pojišťovna vám zaplatí jen dočasnou opravu, ale ne trvalou náhradu.

Neakutní zubní péče je ta, kterou můžete odložit, protože nemáte akutní potíže, ale chcete si nechat udělat například preventivní prohlídku, čištění zubů, bělení zubů, ortodoncii nebo jiné estetické zákroky. Pokud potřebujete nějaký plánovaný nebo preventivní zákrok, musíte si ho zaplatit sami.

Při výběru cestovního pojištění je dobré si zjistit, jaké druhy zubní péče jsou v něm zahrnuty a jaké jsou limity a podmínky pro její využití. Některá pojištění totiž kryjí pouze akutní zubní péči, jiná zahrnují i neakutní zubní ošetření, ale s nižšími limity nebo s vyšší spoluúčastí. Také se vyplatí si ověřit, zda pojištění platí pro všechny země, kam cestujete, a zda je nutné mít předem schválení od pojišťovny nebo můžete na cestách navštívit libovolného zubaře.

Jaké zubní zákroky jsou v zahraničí hrazené v rámci cestovního pojištění?

Jak jsme již zmínili, zubní péče se v rámci cestovního pojištění dělí na akutní a neakutní. Většina cestovních pojištění kryje akutní zubní péči, ale s různými limity a podmínkami.

Obvykle se jedná o následující zákroky.

Neakutní zubní péče je většinou kryta jen některým cestovním pojištěním, a to s nižšími limity nebo s vyšší spoluúčastí. Obvykle se jedná o následující zákroky:

  • Preventivní prohlídky: zahrnují například kontrolu stavu zubů, rentgen, fluoridaci, instruktáž
  • Čištění zubů: zahrnuje například odstranění zubního kamene, plaku, pigmentů, leštění zubů
  • Bělení zubů: zahrnuje například aplikaci peroxidu vodíku, karbamidu nebo jiných bělicích látek na zuby
  • Ortodoncie: zahrnuje například rovnátka, alignery (neviditelná rovnátka), expandery, distalizátory a další
  • Estetické zákroky: zahrnují například korunky, můstky, kompozitní nebo keramické náhrady zubů

Zajímavost: Víte proč vzniká zubní kaz?

Cestovní pojištění mimo EU

Cestujete do zemí mimo Evropskou unii? Pak nemáte nárok na zdravotní péči a musíte si ji zaplatit sami. Proto je doporučeno uzavřít si cestovní pojištění, které vám pokryje náklady na lékařské ošetření, léky, hospitalizaci, převoz nebo repatriaci v případě nemoci nebo úrazu.

Cestovní pojištění si můžete sjednat u různých pojišťoven, a to buď na jednu cestu, nebo na celý rok. Při výběru cestovního pojištění je důležité si přečíst podmínky a zjistit, co všechno je a není kryto, jaké jsou limity a výluky, jaké jsou povinnosti pojištěnce a jak postupovat v případě pojistné události.

Máte-li nějaké zdravotní problémy, jako je alergie, cukrovka, srdeční choroba nebo jste těhotná, je nutné to pojišťovně oznámit a zjistit, zda je to v souladu s podmínkami pojištění nebo zda je potřeba si připlatit za připojištění. Pokud cestujete do zemí, kde je vyšší riziko infekčních nemocí, jako je malárie, žlutá zimnice, cholera nebo covid–19, je také vhodné se poradit se svým lékařem o potřebných očkování.

Cestovní pojištění a výlohy na zubní péči

Jak se pojistit před cestou do zahraničí

Abyste měli jistotu, že vám bude v případě potřeby proplacena zubní péče v zahraničí, je nejlepší si sjednat cestovní pojištění ještě před odjezdem. Můžete si ho vybrat z nabídky různých pojišťoven, které nabízejí různé varianty a ceny. Je dobré si porovnat ceny a limity různých pojišťoven a vybrat si takové, které vám nabízí nejlepší poměr ceny a kvality.

V případě, že už máte nějaké zdravotní pojištění, můžete se podívat, zda vám nabízí i cestovní pojištění jako doplněk. Někdy můžete mít nárok na slevu nebo na lepší podmínky, když si sjednáte cestovní pojištění u stejné pojišťovny, u které máte zdravotní pojištění. Opět je ale potřeba si dobře zkontrolovat, jaká zubní péče je v tomto pojištění zahrnuta a zda je dostatečná pro vaše potřeby.

Jestli nemáte žádné cestovní pojištění nebo si ho zapomenete sjednat před odjezdem, můžete si jej sjednat i po příjezdu do zahraničí. Některé pojišťovny totiž nabízejí možnost sjednat si cestovní pojištění online nebo telefonicky i během cesty.

Musíte ale počítat s tím, že takové pojištění bude dražší a pravděpodobně vám pojišťovna nabídne nižší limity nebo delší čekací dobu, než kdybyste si ho sjednali předem. Je také možné, že vám nebude kryta zubní péče, kterou potřebujete, kvůli problémům, které jste měli už před sjednáním pojištění.

Správnou volbu pojištění nepodceňujte ani při cestování s vašimi dětmi. Prořezávání zubů, náhrada mléčných za stálé nebo reakce na dovolenkové dobroty. To všechno může děti potrápit a řešit kvalitního dětského zubaře hrazeného pojišťovnou může být někdy problém. Víte, na co si dát pozor při cestování s dětmi kromě zubních obtíží?

Kolik stojí zubní zákroky v zahraničí

Cena zubní péče se v různých zemích liší podle kvality, dostupnosti a poptávky. Obecně platí, že země s vysokou životní úrovní mají i vyšší ceny zubní péče. To ale neznamená, že levnější země mají vždy horší kvalitu léků a lékařů. Je třeba se řídit doporučeními, recenzemi a certifikáty zubních klinik a lékařů, a také si ověřit, jaké jsou hygienické a bezpečnostní standardy v dané zemi.

Pro srovnání uvádíme několik příkladů cen zubních zákroků v různých zemích (v Kč):

ZákrokČR NěmeckoFrancieUSAThajskoMexiko
Vyplnění zubu500
až 1000
1500
až 3000
2000
až 4000
3000
až 6000
1000
až 2000
500
až 1000
Extrakce zubu500
až 1500
2000
až 4000
3000
až 6000
4000
až 80000
1500
až 3000
1000
až 2000
Korunka5000
až 10000
10 000
až 20 000
15 000
až 30 000
20 000
až 40 000
8 000
až 16 000
6000
až 12 000
Implantát20 000
až 40 000
40 000
až 80 000
60 000
až 120 000
80 000
až 160 000
30 000
až 60 000
20 000
až 40 000

Jak vyhledat zubaře v zahraničí a jaké podmínky očekávat

Máte sjednané cestovní pojištění a potřebujete vyhledat zubaře v zemi, kam cestujete? Obraťte se na svou pojišťovnu a zjistěte, jaké jsou vaše možnosti.

Některé pojišťovny mají smlouvy s konkrétními lékaři nebo zařízeními, které vám doporučí, jiné vám umožní si vybrat jakéhokoli zubaře, kterému důvěřujete. V každém případě je důležité si uchovat všechny doklady o ošetření, léčbě, léčivech a platbách, abyste je mohli předložit pojišťovně k proplacení. Pokud je to možné, je také dobré si nechat od zubaře vystavit zprávu o diagnóze, léčbě a prognóze v angličtině nebo v jazyce, kterému rozumíte, abyste ji mohli předat svému zubaři doma.

Cestujete-li do okolních zemí, jako je Německo, Rakousko, Polsko nebo Slovensko, můžete se často setkat s podobnými nebo podmínkami zdravotní péče, jako jsou v České republice.

Zubaře byste měli vyhledat také podle toho, jakými jazyky mluvíte a jaké jazyky ovládá lékař. Proto je dobré se předem informovat o situaci v zemi, kam cestujete, a připravit se na možné rozdíly. Můžete si například přinést slovník nebo překladač, abyste se mohli domluvit se zubařem, nebo si předem vyhledat nějaké recenze nebo doporučení na kvalitní a cenově dostupné zubaře v dané lokalitě.

Bolest zubů a cestování

První pomoc při problémech se zuby

Pokud se přece jen stane, že vás na cestě začne bolet zub, je dobré vědět, co dělat a na co si dát pozor. První věc, kterou byste měli udělat, je zjistit, co je příčinou bolesti. Když si nejste jistí, můžete si zub prohlédnout v zrcadle, osahat si ho jazykem nebo prstem nebo požádat někoho jiného, zda vám může pomoci příčinu odhalit.

Nejčastější symptomy a jejich příčiny jsou:

  • zub citlivý na teplotu, tlak nebo sladké – může to být znamení zubního kazu
  • dáseň kolem zubu je zarudlá, oteklá nebo krvácející – může to být znamení zánětu dásní
  • zub je volný, křehký nebo máte pocit, že se vám posunul – může to být znamení ulomené plomby

Dále se můžete pokusit zmírnit bolest domácími prostředky, například léky na bolest, jako je ibuprofen nebo paracetamol (pozor na možné alergické reakce nebo interakce s jinými léky). Můžete si také zub vypláchnout teplou vodou s trochou soli, která působí protizánětlivě a dezinfekčně. V případě bolavého zubu moudrosti si můžete na tvář přiložit studený obklad, který sníží otok a zklidní bolest.

V případě, že se bolest nezlepší nebo se dokonce zhorší, je nutné vyhledat zubaře v zemi, kde se právě nacházíte.

Na co si dát pozor při cestování do zahraničí

Při cestování do zahraničí je třeba být opatrní a vědomí si možných rizik a komplikací, které se mohou vyskytnout v souvislosti se zuby. Mezi ně patří:

Změna tlaku

Při letu letadlem nebo potápění se může změnit tlak v uších a v dutinách, což může způsobit bolest nebo nepohodlí v zubech. Tento jev se nazývá barodontalgie a obvykle zmizí po vyrovnání tlaku. Silná nebo přetrvávající bolest je důvodem k návštěvě zubního lékaře, protože může signalizovat nějaký zánět nebo infekci v zubech nebo dásních.

Změna klimatu

Při cestování do teplých nebo studených oblastí se může zvýšit citlivost zubů na teplotní změny. To může způsobit nepříjemné pocity při jídle nebo pití horkých či studených potravin a nápojů. Při vysoké citlivosti zubů je třeba navštívit zubního lékaře, protože může být způsobena nějakým poškozením zubní skloviny nebo zubního nervu. 

Změna stravy a bolest zubů v zahraničí   

Změna stravy

Je běžné, že během cestování je naše strava jiná, což může mít vliv na zdraví zubů a dásní. Některé potraviny nebo nápoje mohou obsahovat více cukru, kyselin, barviv nebo konzervačních látek, které mohou zvyšovat riziko zubního kazu, zubní eroze nebo zubního zabarvení. Proto je třeba dbát na správnou ústní hygienu, omezit konzumaci sladkostí a kyselých potravin a nápojů a vyhýbat se žvýkání ledu nebo tvrdých potravin, které mohou zlomit nebo poškrábat zuby.

Zvýšené vystavení modrému světlu

Kromě stravy může vaše zdraví ovlivnit i modré světlo, které vydávají některá elektronická zařízení, jako jsou mobily, tablety nebo počítače. Dlouhé čekání na letišti a nekonečný let často lidí vyplňují koukáním na filmy, různými aktivitami v mobilu atd. Jak ale modré světlo ovlivňuje celkové zdraví? Může narušovat váš biorytmus, zhoršovat váš spánek a poškozovat vaše oči.

Než tedy na dovolené pak srovnáte časový posun, než se po dlouhé a náročné cestě konečně vyspíte do růžova, může být konec vaší dovolené a vy se opět ocitnete v tomto koloběhu elektrotechniky. Na cestách tedy doporučujeme raději zvolit i jiný způsob zábavy, jako je knížka, hudba či hry s vašimi spolucestovateli.

Změna režimu

Při cestování do zahraničí se může změnit režim, což může ovlivnit zdraví zubů a dásní. Někteří lidé mohou zapomenout na čištění zubů, když jsou unavení, spěchají nebo jsou v jiném prostředí. Zkuste myslet na pravidelnou starost o vaše zuby, i když si užíváte dovolené.

Cílová destinace

Při cestování do zahraničí je třeba brát v úvahu i to, do jaké země nebo oblasti se cestuje, a jaké jsou tamní podmínky a zvyklosti týkající se zubní péče. Obecně platí, že cestování do okolních zemí, do zemí EU nebo do zemí s podobnou kulturou a životním stylem je méně problematické než cestování do vzdálených zemí.

Mezi hlavní rozdíly patří:

  • Kvalita a dostupnost zubní péče: Různé země se liší úrovní kvality, dostupností a finanční náročností zdravotní a zubní péče.
  • Zdravotní a hygienické standardy: V některých zemích jsou zdravotní a hygienické standardy vysoké, v jiných je situace o něco horší, mají zvýšené riziko komplikací po zákroku nebo infekcí.
  • Kulturní a jazykové bariéry: V některých zemích je zubní péče vnímána jako důležitá a běžná, ale není tomu tak všude. Zubní lékař také nemusí být vždy schopen komunikovat v angličtině nebo v jazyce, kterému rozumíte. Pokud neumíte místní jazyk, je dobré si vzít s sebou někoho, kdo vám pomůže v komunikaci se zubním lékařem, nebo kontaktovat vaši zdravotní pojišťovnu a nechat si od nich doporučit vhodného lékaře.

Jestli jste se rozhodli pro cestování autem, je třeba se na dlouhou cestu autem správně připravit. Musíte zkontrolovat stav vašeho vozidla, naplnit nádrž, zabalit si základní vybavení a lékárničku a naplánovat si trasu a přestávky.

Při cestování s dětmi je potřeba být ještě opatrnější a věnovat jim zvláštní pozornost. Děti mohou být citlivější na změny prostředí, stravy nebo režimu a mohou mít větší strach nebo stres z návštěvy zubního lékaře v cizí zemi. Proto je třeba jim vysvětlit, co je čeká a uklidnit je. Také je třeba dbát na to, aby si děti čistily zuby pravidelně a správně a aby jedly a pily zdravě a bezpečně. 

Závěr

Problémy se zuby v zahraničí mohou být nepříjemné, bolestivé a nákladné. Proto je lepší jim předcházet, než je řešit. Stačí si dopředu zajistit zdravotní péči o své zuby, vzít si s sebou potřebné zubní pomůcky a léky.

Pokud se vám ale přece jen stane, že budete potřebovat zubní ošetření v zahraničí, nezapomeňte si ponechat všechny doklady, které vám mohou pomoci při proplacení nákladů po návratu domů. Také si nezapomeňte předem sjednat cestovní pojištění, které vám pomůže pokrýt náklady na lékařské ošetření a ušetřit vám starosti. Přejeme vám bezproblémové cestování a zdravé zuby!

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s: Hanka Kryzánková, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO: Pomůžeme vám s viditelností webu, marketingem, PPC reklamou.