Zdravé, bílé a rovné zuby jsou nejenom alfou a omegou přitažlivého a zářivého úsměvu, ale fungují také jako dobrá prevence proti mnoha dalším onemocněním nejen v ústech, ale i v celém organismu. Problémy s chrupem navíc mohou vést k pocitům nejistoty a komplexům, které lze odstranit jen vhodnou ortodontickou péčí. Křivé zuby trápí pacienty v každém věku, ale naštěstí už dávno nejsou běžnou praxí nevzhledná kovová rovnátka na zuby, která dělají problémy při jídle nebo mluvení a často i způsobují bolest. Moderní stomatologie přináší řešení v podobě neviditelných rovnátek. V čem spočívají jejich výhody?

Estetická a bezbolestná alternativa ke klasickým rovnátkům

Neviditelná rovnátka nebo také elinery či alinery jsou v současné době v oboru stomatologie a ortodoncie považované za technologii budoucnosti. Podle statistik vyplývá, že více než dvě třetiny lidí na světě trpí patologickými změnami v růstu zubů. Tyto změny je možné korigovat v každém věku, ale čím déle budete váhat nad řešením vašeho problému, tím hůře se bude léčit. Zdraví je vždy na prvním místě a v případě špatně narostlých zubů už nejde jen o estetickou stránku, ale také o možný vznik zdravotních problémů. 

Výhoda neviditelných rovnátek je patrná už z jejich názvu. Na rozdíl od klasických, napevno přidělaných rovnátek, nejsou vidět, zatímco plní stejnou funkci. Umístění elinerů je navrženo tak, aby si jich během ortodontické léčby nikdo nevšimnul. Neviditelná rovnátka jsou ideálním řešením pro lidi, které trápí potíže s křivě narostlými zuby, ale nechtějí svou zdravotní vadu vystavovat před svým okolím. Získejte zpět své sebevědomí díky krásnému úsměvu.

Průběh léčby neviditelnými rovnátky

Neviditelná rovnátka jsou v podstatě průhledné chrániče skusu. Jakkoli zatím jimi ještě není možné zcela nahradit klasická rovnátka, elinery si dokážou poradit s těžkými případy křivých a vyosených zubů. Navíc se umí přizpůsobit abnormalitám a speciálním případům, které klasickými rovnátky léčit nelze. Ortodontická léčba vždy závisí na odborném posouzení lékaře a závažnosti vady. V některých případech je nejprve nutné přistoupit k operativnímu řešení a poté teprve zahájit terapii rovnátky.

Ošetření neviditelnými rovnátky probíhá v podstatě stejně jako u klasických rovnátek. Nejprve vás čeká konzultace s odborným zubním lékařem – ortodontistou, který vám udělá panoramatický rentgenový snímek a odebere otisky zubů ze silikonu. Data přenese do počítače a odešle zubnímu technikovi k vytvoření 3D modelu. Ten model odlije a kompletně naskenuje do speciálního programu. Díky matematickým výpočtům a podrobné analýze údajů o pacientovi je navržen postup ošetření a léčebného plánu. 

V tuto chvíli také lékař rozhodne, jestli bude vhodné zvolit neviditelná nebo klasická rovnátka, případně jestli bude nutné nejprve provést chirurgický zákrok. Od první návštěvy lékaře dostanete nejpozději do měsíce rovnátka vyrobená vám přímo na míru. Délka léčby závisí na rozsahu ortodontické vady a lehčí případy je možné vyléčit během půl roku. 

Výhody a nevýhody neviditelných rovnátek

Jedna z největších výhod neviditelných rovnátek spočívá v tom, že je vaše okolí vůbec nemusí zaznamenat. Navíc lze na rozdíl od pevných rovnátek zubní chránič kdykoli z úst vyjmout, například před jídlem nebo při důležité schůzce. Podobně jako u klasických rovnátek je nutné pečlivě dbát na zubní hygienu, ale jinak o chrup ošetřený neviditelnými rovnátky ani o protézu samotnou nemusíte pečovat žádnými speciálními přípravky, kartáčky a dalšími zařízeními. Velkou výhodou je, že umístění neviditelných rovnátek je zcela bezbolestné

V některých případech neviditelná rovnátka ovlivňují vyslovování a mluvení, ale tento problém se během týdne až dvou srovná. Naopak budete moci konzumovat všechny potraviny, včetně tvrdých produktů, jako jsou ořechy, kořenová zelenina, ovoce, sýry a podobně. Nespornou výhodou neviditelných rovnátek je pak snadné nošení, možnost vyjmutí z úst a vysoká efektivita při srovnávání křivých zubů. Dopřejte si úsměv, kterým zaujmete své okolí. 

Přihlašte se k odběru novinek a akčních nabídek z naší kliniky.