Při každodenním nakupování narazíte v obchodech na záplavu nápojů, které lákají z polic obchodních regálů. Snadno pak můžete přehlédnout jejich méně viditelný, zato však výrazný dopad na zuby. Velmi často se lidé v souvislosti se zdravím ústní dutiny soustředí na správné čištění zubů, pravidelné návštěvy zubaře a profesionální dentální hygienu, ale jak působí na zuby vaše oblíbené nápoje?

Od osvěžujících perlivých limonád, až po zdánlivě nevinné ovocné šťávy: mnohé mohou narušovat zubní sklovinu a ovlivňovat tak zdraví vašich zubů. Pojďte společně s námi získat klíčové informace k tomu, abyste mohli chránit svůj úsměv.

Nápoje s přidaným cukrem

Každodenní pití nápojů s přidaným cukrem může mít zásadní dopad na stav zubů. Do této skupiny nápojů patří různé nápoje, do kterých je uměle přidáván cukr pro zlepšení chuti nápoje. Obvykle mají tyto nápoje vysoký obsah sacharidů, což může mít negativní vliv na zuby.

Konkrétně mezi takové nápoje patří:

  • slazené perlivé nápoje, které obsahují velké množství cukru
  • ledové čaje s přidaným cukrem
  • energetické nápoje, které jsou navrženy tak, aby díky zvýšenému obsahu cukru a kofeinu poskytovaly rychlou energii, což opět může škodit zubům
  • další sportovní nápoje, které jsou navrženy pro rychlé doplnění elektrolytů po fyzické aktivitě
  • slazené džusy a sirupy

Tip: Všechny tyto nápoje mohou mít negativní dopady na zdraví dětí, a to nejen z hlediska zubů. Obezita, zvýšený krevní tlak, změny chování, vliv na spánek, hyperaktivita, závislost na kofeinu. To jsou jen některé z nich. Víte, jak můžete vést děti k zdravému životnímu stylu jak se vyhnout obezitě?

Je třeba si uvědomit, že pravidelná konzumace těchto nápojů může zvyšovat riziko zubního kazu i dalších obtíží s ústní hygienou. Ten, kdo chce chránit své zuby, by měl omezit příjem nápojů s přidaným cukrem a vyhledávat zdravější alternativy.

Existují také doporučené limity příjmu cukrů z nápojů. Například Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby příjem cukru přidaném v potravinách a nápojích nepřesáhl 10 % denního energetického příjmu. V ideálním případě by měl být příjem omezen na 5 % denního energetického příjmu.

Pití džusů a vliv na zdraví zubů

Ovocné šťávy

Ovocné šťávy jsou často považovány za zdravou alternativu nápoje, protože obsahují vitamíny a minerály z ovoce. Na druhou stranu i ovocné šťávy obsahují vysoký obsah cukru, což může mít negativní dopad na zuby.

Mnoho lidí se domnívá, že ovocné šťávy obsahují přirozené cukry z ovoce, které obecně považují za zdravější. To je pravda, ale vždy je potřeba zkontrolovat, zda tomu tak skutečně je. Dnes se i velké množství ovocných šťáv vylepšuje přidaným cukrem pro zlepšení chuti.

Důležité je nezapomínat také na kyseliny v ovocných šťávách, které mohou taktéž oslabit zubní sklovinu. Některé studie dokonce naznačují, že kyselé nápoje mohou mít dokonce vyšší vliv na sklovinu než nápoje s přidaným cukrem.

Jak tedy vyzrát na ovocné šťávy? Doporučujeme zkontrolovat etiketu, zda se jedná opravdu o 100% ovocnou šťávu. Takovou šťávu je potom ideální ředit vodou.

Alkoholické nápoje

Pokud si rádi po večeři dopřejete sklenku vína, pivo po obědě nebo holdujete tvrdému alkoholu, měli byste se mít také na pozoru. Ani alkohol není se zuby příliš velký kamarád.

Víno obsahuje kyseliny, které mohou přispět ke vzniku zubního kazu a mohou oslabit zubní sklovinu. Podobně je tomu u některých druhů piv.

Upozornit musíme také na barviva, které mohou přispět k barvení zubů. Tento efekt je známý zejména u červeného vína, které může obsahovat pigmenty barvící zuby do červena nebo fialova. Podobný účinek mohou mít také některé alkoholické koktejly.

Tajemstvím není ani to, že alkohol obecně přispívá k dehydrataci. To může vést i k nižší produkci slin v dutině ústní. Právě nedostatek slin může zvýšit riziko zubního kazu, protože sliny pomáhají neutralizovat kyseliny a odstraňovat bakterie.

Pokud si chcete čas od času alkoholické nápoje dopřát, doporučujeme sáhnout po těch s nižším obsahem cukru a konzumaci alkoholu prokládat pitím vody, což pomáhá udržet ústní dutinu hydratovanou. Samozřejmostí by mělo být pravidelné čištění zubů, zejména po konzumaci alkoholických nápojů čištění zubů přispívá k odstranění škodlivých látek.

Barvené nápoje

Některé nápoje obsahují umělá barviva, která jsou k nápojům přidávána, aby poskytla specifické barvy a posílil se tak vizuální dojem z nápoje. Stejně jako se očima jí, očima se také pije. Může jít například o:

  • Colové nápoje, které obsahují často karamelová barviva pro dosažení charakteristické tmavé barvy.
  • Džusy a ovocné nápoje, zejména citrusové mohou obsahovat umělá barviva pro zvýraznění barvy.
  • Energetické nápoje
  • Ledové čaje (červené, broskvové)
  • Šumivé nápoje
  • Koktejly a míchané nápoje

Barviva jsou běžně používaná v potravinovém průmyslu, na etiketách je však naleznete skrytá pod různými “éčky.” Například E102, E129 nebo E104. Důležité je si uvědomit, že i některá přírodní barviva mohou mít vliv na barvení zubů (pigmentové skvrny na zubech), i když rozhodně v menší míře, než ta umělá.

Pokud chcete proti vlivu barviv na zuby a zubní sklovinu bojovat, v první řadě omezte jejich konzumaci. Důležitá je opět i pravidelná ústní hygiena. Existují také zubní pasty, které pomáhají odstranit pigmenty barviv ze zubní skloviny. O takových pastách je však vhodné poradit se s zubařem nebo dentálním hygienistou, kteří vám pomohou vybrat ten správný produkt.

Vliv pití kávy na zuby

Káva a čaj

Šálek kávy a čaje: pomocníci v každodenním shonu, bez kterých si mnoho lidí nedokáže představit běžné fungování. Ano, i káva a čaj mohou barvit zuby.

Káva obsahuje tmavé pigmenty, zejména taniny, které mohou proniknout do povrchu skloviny a způsobovat postupné zbarvení zubů. Podobně je tomu u čaje.

Oba tyto nápoje jsou také mírně kyselé, což oslabuje sklovinu. Čím je sklovina slabší, tím je náchylnější k tomu, aby absorbovala pigmenty a zuby se rychleji barvily. Pravidelné konzumování kávy a čaje může vést tedy k postupnému zbarvování zubů.

Důležité je si ale uvědomit, že zuby každého člověka můžou na kávu a čaj reagovat odlišně. Někteří lidé mohou mít dokonce genetickou predispozici k větší citlivosti na barvení zubů.

Na druhou stranu, pití kávy a čaje může mít také pozitivní účinky na lidské zdraví. Káva a čaj mohou povzbudit nervový systém, zvýšit bdělost, dodat člověku energii a zlepšit náladu. Některé studie také dochází k závěrům, že konzumace kávy může pomáhat snižovat rizika některých onemocnění, například Alzheimerovy nebo Parkinsonovy nemoci.

Věděli jste, že pití kávy může způsobovat zvýšení krevního tlaku?

Klíčem k udržení zdravého bílého úsměvu je dobrá ústní hygiena a vyvážená konzumace těchto nápojů.

3 nejčastější rizika spojená s konzumací nápojů

Přestože mnozí často vnímají pití různých nápojů jako naprosto nevinné, existují rizika spojená s jejich konzumací. Mezi tři nejčastější patří vznik zubního kazu, poškození zubní skloviny a barvení zubů.

Poškození zubní skloviny

Zubní sklovina je vnější, odolná vrstva zubu, která má za úkol zub chránit. Pokud dojde k jejímu poškození, může to mít negativní dopad na celkové zdraví zubů.

Právě kyseliny v nápojích i některé potraviny mohou k poškozování zubní skloviny přispívat více. Pravidelná konzumace kyselých nápojů tak může vést k oslabení skloviny. Je třeba si uvědomit, že zubní sklovina nemá schopnost regenerace.

Vznik zubního kazu

Zubní kaz vzniká v okamžiku, kdy se poškodí vnější vrstva zubu, zubní sklovina. V ústní dutině žije mnoho bakterií. Jak to, že se bakteriím v ústní dutině tak dobře daří? Živí se totiž sacharidy obsaženými ve stravě a také nápojích.

Bakterie spojené s cukry vytváří zubní plak, který se ukládá na povrch zubů. Bakterie následně produkují kyseliny, které rozkládají sklovinu. Z té se postupně uvolňují minerály, jako vápník a fosfor a dochází tak k jejímu postupnému oslabení. Bakterie tak mohou proniknout stále hlouběji a hlouběji do zubu a začíná se rozvíjet zubní kaz.

Barvení zubů

Káva, čaj, červené víno, colové nápoje i ovocné šťávy mohou barvit zuby. Ačkoli vám tedy tyto nápoje mohou přinášet mnoho radosti, jejich pravidelná konzumace může mít nepříznivý vliv na estetiku vašich zubů.

Vliv alkoholických nápojů na zdraví zubů

Jak chránit zuby?

Jak tedy chránit zuby před nebezpečím, které se pojí s pitím různých druhů nápojů? Abyste udrželi zuby v co nejlepším stavu a minimalizovali rizika spojená s jejich poškozením, je třeba přijmout určitá opatření.

  • Pijte hodně vody, která je nejlepší volbou pro hydrataci ústní dutiny. Navíc právě voda pomáhá vyplavovat zbytky jídla a nápojů z úst.
  • Omezte konzumaci sladkých a kyselých nápojů
  • Čistěte si zuby po konzumaci sladkých a kyselých nápojů
  • Používejte brčka, která mohou minimalizovat kontakt nápoje se zuby
  • Dbejte na pravidelnou ústní hygienu, čistěte si zuby alespoň dvakrát denně zubním kartáčkem a používejte zubní pasty s fluoridem
  • Používejte zubní nitě a mezizubní kartáčky, které mohou pomoci odstranit plak z těžko dostupných míst pro zubní kartáček
  • Choďte na preventivní prohlídky
  • Vyvarujte se také tabákovým výrobkům, které taktéž barví zuby a zhoršují zdraví dásní
  • Jezte zdravě, protože i zdravá strava bohatá na vitamíny a minerály je důležitá pro udržení celkového zdraví ústní dutiny
pravidelná ústní hygiena

Alternativy a zdravější nápoje pro zuby

Vypadá to, že všechny nápoje jsou nezdravé pro zuby. Pokud chcete snižovat negativní vlivy na zuby, věřte, že existují zdravější alternativy, které mohou být i chutné a přitom nezpůsobují výrazné potíže zubům.

Na prvním místě musíme zmínit vodu, protože se opravdu jedná o nejlepší možnost nejen pro zuby, ale i celé tělo. Voda neobsahuje žádné cukry, kalorie ani barviva.

Další variantou je zelený čaj, který obsahuje antioxidanty prospěšné pro zdraví ústní dutiny a má menší potenciál na barvení zubů ve srovnání s tolik oblíbeným černým čajem. Další variantou je bílý čaj nebo bylinkové čaje.

Věděli jste, že na čištění zubů můžete použít i dračí krev? 

Pít bez obav můžete také mléko, které obsahuje vápník a fosfor, což může podpořit zdraví zubů. Mléko navíc neutralizuje kyseliny.

Dále je vhodné pít kokosovou vodu, rozpuštěný jablečný ocet zředěný vodou nebo domácí ovocné šťávy, u kterých si můžete být jisti, že nejsou doslazovány ani uměle barveny.

Závěr

V dnešní hektické době se každý z nás rád zastaví a vychutná si pestrou škálu nápojů. Je třeba si však uvědomit jejich vliv na zuby. Nápoje přináší nejen osvěžení, ale také rizika spojená se zuby.

Pití kávy, čaje i slazených nápojů nebo ovocných šťáv může přinášet radost, ale zároveň také negativní dopady na celkové zdraví zubů. Kyseliny, cukry, barviva a další látky obsažené v nápojích mohou vyvolávat rozklad skloviny, vznik zubního kazu i zbarvení zubů.

Abyste minimalizovali rizika spojená s konzumací nápojů, stačí přijmout jednoduchá opatření, jako je pravidelná ústní hygiena, omezení konzumace sladkých a kyselých nápojů a vybírat si zdravější alternativy, jako je voda nebo čaj.

Nezapomínejte také na pravidelné návštěvy u zubaře, který může poskytnout vašim zubům profesionální péči.

Věnujte pozornost tomu, co pijete a chraňte své zuby. Vědomý přístup k výběru nápojů vám umožní užívat si dlouhodobě krásný a zdravý úsměv.

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s: Alena Mrvíková, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO.