Extrakce zubů patří mezi nejjednodušší a nejlepší způsoby, jak si ulevit od bolesti zubů. Jak již název napovídá, extrakce zahrnuje odstranění zubu. Pokud vám odumřela zubní dřeň nebo se zub silně infikoval, může být extrakce jedinou možností. V závislosti na typu zubu může zubař provést buď jednoduchou extrakci, nebo složitější extrakci.

Zubní extrakce, ať už jednoduché nebo složité, jsou v současné stomatologii prováděny s minimálním nepohodlím díky moderním anestetikům a technikám. V minulosti byly extrakce často spojeny s bolestivými zážitky, ale dnes jsou díky technologickému pokroku relativně bezbolestné. Po extrakci je důležité pečovat o místo vytrženého zubu, aby nedošlo k takzvanému suchému lůžku, což je stav, kdy se krevní sraženina, která chrání ránu, rozpustí nebo vypadne. To může způsobit silnou bolest a zpoždění hojení.

Zajímavostí je, že v některých případech mohou být zuby po extrakci nahrazeny implantáty, což jsou umělé kořeny zubů, které se chirurgicky vloží do čelisti a poskytnou pevnou základnu pro nové, trvanlivé zuby. Tento proces nabízí dlouhodobé řešení pro ztrátu zubů a často pomáhá obnovit nejen funkci chrupu, ale i estetický vzhled úsměvu.

Jednoduchá extrakce

Tento typ extrakce, tedy jednoduché extrakce, jsou nejběžnější ve světě stomatologie. Během jednoduché extrakce zubař odstraní zub uvolněním dásně kolem lůžka. Uchopí zub kleštěmi a pohybuje s ním ze strany na stranu, dokud ho neuvolní z lůžka a neodstraní.

Zuby jsou připevněny k čelisti pomocí tenkého kusu měkké tkáně, známé jako periodontální vazivo. Zubař využívá této tkáně k odstranění zubu. Jak možná víte, klíčem k odstranění zubu vytržením je kývání zubu ze strany na stranu, čímž se zvětšuje lůžko v kosti a přetrhává vazivo, které pomáhá udržovat zub na místě.

Jednoduché extrakce, známé také jako vytrhávání, netrvají dlouho. Zubař vás před zahájením umrtví, takže nic neucítíte. V závislosti na zubu vytržení obvykle trvá jen pár minut poté, co vás lokálně umrtví. Po dokončení zubař umístí do úst gázu, na kterou budete kousat, a poté můžete odejít.

Složité extrakce

Jak všichni víme, ne všechny zuby lze vytrhnout. Někdy je zub tak zkažený nebo odštípnutý, že zubař nebude mít nic, za co by ho nad dásní uchopil. V takových případech bude zubař muset provést složitější extrakci, která zahrnuje vytažení zubu pod úroveň dásně, protože nebude moci použít standardní metodu vytrhávání a kývání.

Při těchto typech extrakcí zubař provede řez v dásni v okolí zubu a zvedne odříznutý lalok, aby odkryl kost. Jakmile kost obnaží, může být odhalen dostatečný kus zubu, aby jej zubař mohl uchopit a odstranit metodou vytahování. Ve většině případů však bude zub usazen v kosti, což znamená, že zubař nebude schopen zub vytáhnout.

U zubů, které jsou zakotveny v kosti, bude muset zubař použít vrtačku a kost odštípnout, aby se k zubu dostal. Tento postup je známý jako vyříznutí zubu a je velmi častý u impaktovaných zubů nebo zubů, které jsou silně zkažené. Jakmile se zubař prořízne k zubu a odstraní ho, zašije zpět kožní lalok, který odřízl, aby se k zubu dostal. Kožní lalok a zubní jamka se časem zahojí - za předpokladu, že se o ně budete starat.

Prevence

Prevence extrakcí je stále více v centru pozornosti moderní stomatologie. Pravidelné kontroly, profesionální čištění a správná ústní hygiena mohou výrazně snížit riziko zubních infekcí a kazů, které často vedou k potřebě extrakce. V některých případech lze zub zachránit pomocí kořenových kanálků nebo korunek, čímž se vyhneme jeho odstranění.

Závěr

Zubní extrakce jsou velmi běžné a zubaři je provádějí každý den. Nejlepší pro extrakce jsou orální chirurgové, protože se specializují na tyto zákroky. Všechny typy extrakcí, i ty nejsložitější, vyžadují čas na zahojení. 

Pokud se budete o místo po extrakci dobře starat, vyhnete se běžným komplikacím, jako jsou suchá lůžka a další problémy. Ačkoliv může být procedura bolestivá, jakmile skončí, brzy se začnete cítit mnohem lépe, jakmile bude zub nebo zuby odstraněny.