Zubní kaz je jedním z nejčastějších zdravotních problémů, kterému čelí lidé po celém světě. Tento článek vám poskytne podrobné informace o tom, jak zubní kaz vzniká, jak se mu vyhnout a jak ho léčit.

Jak vzniká zubní kaz?

Aby se v zubu vyvinul zubní kaz, musí být kolem něj bakterie produkující kyselinu spolu s jídlem, kterým se tyto bakterie živí. Zuby náchylné ke kazu mají málo nebo žádný fluorid ve sklovině, který by bojoval proti plaku. Fluorid může kaz zničit, ale nebude moci udělat mnoho, jakmile se kaz začne šířit v zubech.

Zubní kaz vzniká v důsledku kombinace několika faktorů:

  • Bakterie v ústech: Na povrchu zubů se nacházejí bakterie, které produkují kyseliny, když konzumujeme cukry a škroby.
  • Strava bohatá na cukry: Sladkosti a sladké nápoje poskytují bakteriím potravu, kterou přeměňují na kyseliny.
  • Nedostatečná ústní hygiena: Pokud si pravidelně nečistíte zuby a nepoužíváte zubní nit, plak se hromadí na zubech a může vést k tvorbě kazu.
  • Nedostatek fluoridu: Fluorid pomáhá zpevňovat sklovinu a chrání zuby před kazem. Nedostatečné množství fluoridu zvyšuje riziko vzniku kazu.

Špatné hygienické návyky umožní plaku a zubnímu kameni hromadit se kolem zubů a urychlit proces kazu. I když máte v ústech hodně bakterií, které jsou vždy přítomné, pouze jeden typ vytváří kyselinu, která způsobuje zubní kaz. Někteří lidé mají aktivní kaz, který je vždy přítomný v jejich ústech. Rodiče s aktivním kazem mohou snadno přenést kaz na dítě nebo blízkou osobu skrze jedení, pití ze stejné sklenice nebo dokonce polibkem.

vývoj zubního kazu

Fáze vývoje zubního kazu

Jakmile se kaz usadí ve sklovině zubu, bude postupovat velmi pomalu. Jakmile se dostane do druhé vrstvy skloviny, bude se šířit rychleji, jak bude směřovat ke dřeni. Dřeň je vitální oblast zubu, protože obsahuje nervy a krevní zásobení. Tady bude bolest nejintenzivnější, protože kaz začne narušovat nervy.

I když může kaz trvat 2 - 3 roky, než projde sklovinou, může se dostat z dentinu do dřeně za méně než rok. Jakmile se dostane do dentinu, může kaz zničit většinu struktury zubu během několika týdnů nebo měsíců. Nejvíce preventabilní typ zubního kazu, známý jako hladký kaz, roste také nejpomaleji. 

Fáze kazu

  • Počáteční fáze: Kyseliny produkované bakteriemi začínají rozkládat minerály ve sklovině zubu. To vede k tvorbě bílých skvrn na povrchu zubu, což je první známka kazu.
  • Pokročilá fáze: Pokud se kaz neléčí, proniká do druhé vrstvy zubu, dentinu. V této fázi může dojít k citlivosti zubů a bolestem.
  • Postižení dřeně: Jakmile kaz dosáhne zubní dřeně, která obsahuje nervy a krevní cévy, může způsobit silnou bolest a infekci.

Typy zubního kazu

Zubní kaz může mít různé podoby a vznikat na různých částech zubu. Pochopení různých typů zubního kazu je důležité pro jejich účinnou prevenci a léčbu. Níže jsou uvedeny hlavní typy zubního kazu:

1. Hladký kaz

Popis: Hladký kaz se objevuje na hladkých površích zubů, zejména na předních zubech. Tento typ kazu se vyvíjí pomalu a často začíná jako malá bílá skvrna, kde bakterie rozpouští minerály ve sklovině.

Příčiny: Hladký kaz je často důsledkem špatné ústní hygieny a nadměrné konzumace sladkých nebo kyselých potravin a nápojů.

Prevence: Důkladné čištění zubů dvakrát denně, používání fluoridové zubní pasty a pravidelné návštěvy u zubaře mohou pomoci předcházet hladkému kazu.

2. Kaz jamky a rýhy

Popis: Kaz jamky nebo rýhy je trochu vážnější a tvoří se podél úzkých žlábků na žvýkací straně stoliček. Postupuje rychleji a může vaše zuby poškodit mnohem rychleji než hladký kaz. Kvůli tomu, že žlábky jsou tak úzké, může být obtížné je čistit běžným čištěním zubů. I když si čistíte zuby pravidelně, tento typ kazu je obtížné zabránit bez pravidelných prohlídek u zubaře a dentální hygieny.

Příčiny: Nedostatečné čištění žvýkacích ploch, konzumace sladkých potravin a nepravidelné návštěvy zubaře.

Prevence: Používání mezizubních kartáčků, pravidelné čištění a profesionální čištění u zubaře mohou pomoci předcházet kazu jamky a rýhy. Zubař může také doporučit použití zubních těsnicích materiálů k ochraně těchto oblastí.

3. Kořenový kaz

Popis: Kořenový kaz, začíná na povrchu kořene a je běžný u pacientů středního věku. Obvykle je výsledkem suchých úst, velkého množství cukru nebo nedostatečné péče o zuby. Kořenový kaz je nejhůře preventabilní a nejzávažnější typ zubního kazu. Může rychle poškozovat zuby a nezbývá vám nic jiného než postižené zuby odstranit.

Příčiny: Sucho v ústech, nedostatečná ústní hygiena, nadměrná konzumace cukrů a kyselých potravin, ustupující dásně.

Prevence: Používání fluoridových zubních past a ústních vod, pravidelné čištění zubů a profesionální ošetření u zubaře. Důležité je také zvládání suchosti úst, například pomocí žvýkání bezcukrových žvýkaček nebo použití produktů, které stimulují tvorbu slin.

4. Mezizubní kaz

Popis: Mezizubní kaz se objevuje mezi zuby, kde se hromadí plak a zbytky jídla. Tyto oblasti jsou často přehlíženy při běžném čištění zubů, což umožňuje bakteriím se zde množit.

Příčiny: Nedostatečné používání zubní nitě nebo mezizubních kartáčků, konzumace sladkých potravin a nepravidelné čištění zubů.

Prevence: Pravidelné používání zubní nitě nebo mezizubních kartáčků, důkladné čištění zubů a pravidelné návštěvy u zubaře. Zubní těsnicí prostředky mohou také pomoci chránit mezizubní prostory.

5. Sekundární kaz

Popis: Sekundární kaz se vyvíjí kolem okrajů existujících výplní nebo korunek. Tento typ kazu je často důsledkem nedostatečné hygieny nebo selhání původního ošetření.

Příčiny: Nedostatečné čištění zubů, opotřebení nebo poškození zubních výplní a korunek, nedostatečná ústní hygiena.

Prevence: Pravidelné kontroly a profesionální čištění u zubaře, důkladné čištění zubů a použití fluoridových produktů. Udržování stávajících výplní a korunek v dobrém stavu je také důležité.

dentální hygiena

Prevence zubního kazu

Prevence zubního kazu je základem pro udržení zdravých zubů a dásní po celý život. Dobrá ústní hygiena, správná strava a pravidelné návštěvy zubaře jsou klíčovými faktory v boji proti zubnímu kazu. Níže naleznete podrobné kroky, jak efektivně předcházet vzniku zubního kazu.

Některé způsoby, jak snížit riziko vzniku kazu, zahrnují:

1. Pravidelná ústní hygiena

Čištění zubů: Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně fluoridovou zubní pastou. Použijte měkký kartáček a věnujte se pečlivému čištění všech ploch zubů, zejména těch, které jsou obtížně dostupné. Důkladné čištění odstraní plak a zbytky jídla, které mohou být živnou půdou pro bakterie.

Používání zubní nitě: Používejte zubní nitě nebo mezizubní kartáčky každý den, abyste odstranili plak a zbytky jídla mezi zuby, kam se zubní kartáček nedostane. To je klíčové pro prevenci kazu v mezizubních prostorech.

Ústní voda: Používání ústní vody obsahující fluorid může pomoci posílit sklovinu a snížit množství bakterií v ústech. Ústní vody s antiseptickými vlastnostmi mohou rovněž pomoci snižovat tvorbu plaku.

2. Správná strava

Omezení cukrů a kyselin: Omezte konzumaci sladkých a kyselých potravin a nápojů. Cukry poskytují potravu pro bakterie, které produkují kyseliny, zatímco kyselé potraviny a nápoje mohou přímo oslabovat sklovinu.

Vyvážená strava: Konzumujte vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, bílkoviny a mléčné výrobky. Potraviny bohaté na vápník, jako jsou mléčné výrobky, pomáhají posilovat zuby a kosti.

Hydratace: Pijte dostatek vody, zejména fluoridované vody, která může pomoci v prevenci kazu. Voda také pomáhá vyplavovat zbytky jídla a neutralizovat kyseliny v ústech.

3. Pravidelné návštěvy zubaře

Preventivní prohlídky: Navštěvujte svého zubaře alespoň dvakrát ročně na preventivní prohlídky a profesionální čištění. Zubař může identifikovat a léčit problémy v raných stádiích, což je méně bolestivé a nákladné než léčba pokročilého kazu.

Fluoridové ošetření: Váš zubař může doporučit profesionální fluoridové ošetření pro posílení skloviny, zvláště pokud máte zvýšené riziko vzniku kazu.

Utěsňování zubů: Zubař může aplikovat těsnicí materiály na žvýkací plochy zadních zubů, kde se často tvoří kaz. Tyto těsnicí prostředky vytvářejí ochrannou bariéru proti bakteriím a kyselinám.

4. Další preventivní opatření

Žvýkání bezcukrových žvýkaček: Žvýkání bezcukrových žvýkaček po jídle může stimulovat tvorbu slin, které pomáhají neutralizovat kyseliny a odstraňovat zbytky jídla.

Ochrana zubů při sportu: Používejte chrániče zubů při sportovních aktivitách, které mohou způsobit poranění zubů.

Řešení suchosti úst: Pokud trpíte suchem v ústech, což může zvýšit riziko vzniku kazu, konzultujte se svým zubařem možnosti léčby nebo používání produktů, které stimulují tvorbu slin.

léčba zubního kazu

Léčba zubního kazu

Léčba zubního kazu závisí na tom, jak pokročilý je problém. Včasné zachycení a ošetření kazu může zabránit vážnějším problémům a ztrátě zubů. Níže jsou uvedeny hlavní způsoby léčby zubního kazu:

1. Fluoridové ošetření

Použití fluoridu: Pokud je kaz zachycen v raném stádiu, může být zvrácen pomocí fluoridu. Fluoridová ošetření zahrnují aplikaci fluoridových gelů, pěn, laků nebo koncentrovaných roztoků na zuby. Fluorid pomáhá obnovit sklovinu a může zastavit počáteční kazy.

2. Plomby

Klasické plomby: Pro kazy, které pronikly do skloviny a dentinu, je nejčastějším řešením plomba. Zubař odstraní kazivou tkáň a vyplní vzniklý prostor materiálem, jako je amalgám (stříbrné plomby) nebo kompozitní pryskyřice (bílé plomby). Kompozitní plomby jsou oblíbené pro svou estetiku, protože splývají s přirozenou barvou zubu.

3. Inleje a onleje

Inleje a onleje: Pokud je poškození zubu příliš rozsáhlé pro klasickou plombu, ale nevyžaduje korunku, mohou být použity inleje nebo onleje. Tyto náhrady se vyrábějí v laboratoři a poté se nalepí na zub. Inleje se používají pro menší poškození uvnitř kousací plochy zubu, zatímco onleje pokrývají větší část zubu.

4. Korunky

Zubní korunky: Pokud je zub vážně poškozen kazem nebo prasklinou, může být nutné jej pokrýt korunkou. Korunky jsou ochranné čepičky, které obnovují tvar, velikost a funkci poškozeného zubu. Korunky mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně porcelánu, keramiky, kovu nebo kombinace těchto materiálů.

5. Endodontické ošetření (kořenové kanálky)

Léčba kořenových kanálků: Pokud kaz pronikne do dřeně zubu a způsobí zánět nebo infekci, může být nutné provést endodontické ošetření. Tento postup zahrnuje odstranění infikované dřeně, vyčištění a dezinfekci kanálků a jejich vyplnění speciálním materiálem. Poté se zub obvykle zakryje korunkou, aby se obnovila jeho funkce a ochrana.

6. Extrakce zubu

Vytržení zubu: V případech, kdy je zub natolik poškozen kazem, že ho nelze zachránit, může být nutné zub vytrhnout. Po extrakci zubu může být doporučeno nahradit chybějící zub implantátem, můstkem nebo zubní protézou, aby se zachovala funkce a estetika ústní dutiny.

7. Regenerativní léčba

Pokročilé regenerativní postupy: V některých případech mohou být použity pokročilé regenerativní postupy, jako je regenerace zubní dřeně nebo použití biomateriálů k obnově poškozené tkáně. Tyto postupy jsou stále ve fázi výzkumu, ale mohou nabídnout slibné možnosti pro budoucnost léčby zubního kazu.

Zubní kaz je vážným problémem, který může mít negativní dopad na vaše ústní zdraví i celkovou pohodu. Dodržování správné ústní hygieny, zdravá strava a pravidelné návštěvy u zubaře jsou klíčovými faktory v prevenci a léčbě tohoto onemocnění. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba, a proto se starejte o své zuby každý den.